Manna po mojemu!

Pierwszy dzień wiosny przyjemnie było zacząć lekko i jak zwykle smacznie.

_DSC1216.jpg

Składniki:
(1 porcja)

1,5 szklanki wody lub mleka
2 łyżki płatków owsianych
łyżeczka otrębów
łyżeczka nasion chia
łyżeczka jagód goji lub rodzynek
kasza manna (ok. 2-3 łyżki)
dowolne owoce
opcjonalnie łyżeczka miodu
dodatki (opcjonalnie):
uprażone orzechy
jogurt naturalny
amarantus ekspandowany

Wykonanie:

W rondelku zagotowujemy wodę lub mleko razem z płatkami owsianymi, chia i jagodami goji. Wyłączamy palnik. Intensywnie mieszając (najlepiej trzepaczką), dodajemy po łyżce kaszy w półminutowych odstępach. Ilość kaszy zależy od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać. Gotową mieszankę przekładamy do miseczki, dekorujemy kawałkami owoców i resztą ulubionych składników.


THERMOMIX

W naczyniu TM podgrzewamy wodę lub mleko razem z płatkami owsianymi, chia i jagodami goji 5min/80st/obr.2. W następnym kroku ustawiamy sprzęt na mieszanie bez podgrzewania – 2min/obr.2 i w półminutowych odstępach dodajemy przez otwór w pokrywce po łyżce kaszy. Ilość kaszy zależy od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać. Gotową mieszankę przekładamy do miseczki, dekorujemy kawałkami owoców i resztą ulubionych składników.

Smacznego!

 

111b

Reklamy

One Comment Add yours

  1. Pingback: Gruszka w owsiance

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s