Batoniki z piekarnika

Od kilku dni chodziły za mną batoniki. Za sklepowymi nawet się nie oglądałam. Miałam w głowie dużo lepszy pomysł, na który dzisiaj przyszła pora.

Wygrzebałam z tyłu głębokiej szafki otwartą paczkę fistaszków, schrupałam kilka i wrzuciłam odpowiednią ilość do miseczki.

Batoniki wyszły idealne! W sam raz słodkie, przyjemnie chrupiące i niepodważalnie zdrowe. Tylko nikt mi nie powiedział, że znikają szybciej niż się robią.

Składniki na 8 batonów:

150g niesolonych orzeszków ziemnych lub masła orzechowego
5 czubatych łyżek płatków owsianych
60g suszonych daktyli
25g suszonej żurawiny
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki płatków quinoa lub otrębów
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dynii
5 łyżek ekspandowanego orkiszu
pełna łyżka pyłku pszczelego
czubata łyżka gęstego miodu
1 jajko
Batony są chrupiące i wciągają jak diabli!

 

2

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (termoobieg).

Jeśli nie mamy gotowego masła orzechowego, wrzucamy do blendera obrane z łupin fistaszki (najlepiej pozostawić dodatkową brązową osłonkę, bogatą w dobre dla nas polifenole). Nie dodaję soli, ani cukru. Po zmieleniu, masa jest gęsta i kremowa.

Daktyle kroimy na kawałki wielkości żurawiny. Sypkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy, a następne dorzucamy całą resztę (miód, masło orzechowe i jajko). Łączymy całość dłonią – tak jest zdecydowanie wygodniej!

Połowę blachy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy masą kwadrat o bokach 20cm. Wierzch mocno i równomiernie dociskamy.

Pieczemy do delikatnego zarumienienia, a następnie studzimy w temperaturze pokojowej przez godzinę. Na koniec dzielimy owsiany blat na 8 części (3 cięcia pionowe i 1 poziome).

Smacznego!


THERMOMIX

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (termoobieg).

Jeśli nie mamy gotowego masła orzechowego, wrzucamy do naczynia TM obrane z łupin fistaszki (najlepiej pozostawić dodatkową brązową osłonkę, bogatą w dobre dla nas polifenole). Nie dodaję soli, ani cukru. Mielimy 10s/obr.8, zbieramy ze ścianek i ponownie 5s/obr.8. Masa jest gęsta i kremowa. Zostawiamy ją w TM.

Dorzucamy do masła orzechowego daktyle i żurawinę – 10s/obr.8. Następnie uzupełniamy naczynie resztą składników, po czym łączymy na interwale przez minutę.

Połowę blachy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy masą kwadrat o bokach 20cm. Wierzch mocno i równomiernie dociskamy.

Pieczemy do delikatnego zarumienienia, a następnie studzimy w temperaturze pokojowej przez godzinę. Na koniec dzielimy owsiany blat na 8 części (3 cięcia pionowe i 1 poziome).

Smacznego!

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. etruska pisze:

    Gdzie Pani kupuje Ekspandowany orkisz?

    Lubię to

    1. Ostatnie kilka paczek miałam od Soligrano. Znajdzie Pani tego typu zboża na przykład w Piotrze i Pawle, Lidlu, a nawet w Rossmannie. Polecam te bez dodatku cukrów 🙂

      Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s