8 batonów
Składniki
150g niesolonych orzeszków ziemnych lub masła orzechowego
5 czubatych łyżek płatków owsianych
60g suszonych daktyli
25g suszonej żurawiny
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki płatków quinoa lub otrębów
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dynii
5 łyżek ekspandowanego orkiszu
pełna łyżka pyłku pszczelego
czubata łyżka gęstego miodu
1 jajko
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (termoobieg). Jeśli nie mamy gotowego masła orzechowego, wrzucamy do blendera obrane z łupin fistaszki (najlepiej pozostawić dodatkową brązową osłonkę, bogatą w dobre dla nas polifenole). Nie dodaję soli, ani cukru. Po zmieleniu, masa jest gęsta i kremowa.
Daktyle kroimy na kawałki wielkości żurawiny. Sypkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy, a następne dorzucamy całą resztę (miód, masło orzechowe i jajko). Łączymy całość dłonią – tak jest zdecydowanie wygodniej!
Połowę blachy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy masą kwadrat o bokach 20cm. Wierzch mocno i równomiernie dociskamy. Pieczemy do delikatnego zarumienienia, a następnie studzimy w temperaturze pokojowej przez godzinę. Na koniec dzielimy owsiany blat na 8 części (3 cięcia pionowe i 1 poziome).
Thermomix
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (termoobieg). Jeśli nie mamy gotowego masła orzechowego, wrzucamy do naczynia TM obrane z łupin fistaszki (najlepiej pozostawić dodatkową brązową osłonkę, bogatą w dobre dla nas polifenole). Nie dodaję soli, ani cukru. Mielimy 10s/obr.8, zbieramy ze ścianek i ponownie 5s/obr.8. Masa jest gęsta i kremowa. Zostawiamy ją w TM. Dorzucamy do masła orzechowego daktyle i żurawinę – 10s/obr.8. Następnie uzupełniamy naczynie resztą składników, po czym łączymy na interwale przez minutę.
Połowę blachy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy masą kwadrat o bokach 20cm. Wierzch mocno i równomiernie dociskamy. Pieczemy do delikatnego zarumienienia, a następnie studzimy w temperaturze pokojowej przez godzinę. Na koniec dzielimy owsiany blat na 8 części (3 cięcia pionowe i 1 poziome).
Gdzie Pani kupuje Ekspandowany orkisz?
PolubieniePolubienie
Ostatnie kilka paczek miałam od Soligrano. Znajdzie Pani tego typu zboża na przykład w Piotrze i Pawle, Lidlu, a nawet w Rossmannie. Polecam te bez dodatku cukrów 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba